Yaşam

Teravih namazı nasıl kılınır Diyanet! Teravih namazı farz mı, kaç rekat? Teravih namazı niyet nasıl yapılır?

Teravih namazı kılınışı farz mı? sorusu araştırılıyor. Teravih dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz anlamına gelmektedir. İşte Diyanet’e göre Teravih namazı farz mı sorusunun yanıtı… 

Teravih namazı kaç rekat?

Camide cemaatle kılınan teravih namazları 20 rekattan oluşmaktadır.

Teravih namazı farz mı?

İslâm âlimleri, teravih namazının erkek ve kadın her müslüman için sünnet olduğu konusunda görüş birliğine varmıştır. Hanefîler, Şâfiîler, Hanbelîler ve bazı Mâlikîler’e göre bu namaz müekked sünnettir.
 
Teravih namazının hükmü nedir?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.
Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.

Teravih namazı nasıl kılınır?

Teravih namazı 20 rekat olarak kılınır. Hz. Muhammed teravihi cemaatle kıldırdıkları zaman 8 rek’at olarak kıldırmışlar, Ashâb da evlerinde bu namazı 20 rek’ata tamamlamışlardır. 20 rek’atın tamamının mescidde kılınmaya başlaması, Hz. Ömer zamanından itibarendir. O günden beri de 20 rekat olarak camilerde kılınmıştır.

* Teravihi en faziletli kılma şekli, 10 selâm ile ikişer rek’atlar halinde kılmaktır. Yaygın olan kılma şekli ise, 4 rek’atta bir selâm vermek suretiyle kılmaktır. 6 rek’atta bir selâm vererek de kılınabilir.

Teravihi iki rek’atta bir oturmak suretiyle tek selâmla 20 rek’at birden kılmak da mümkündür. Ancak gece namazlarını 8 rek’attan çok olarak bir selâmla kılmak mekruh olduğundan teravihi de bu tarzda kılmamalıdır.

Teravih kaç selâmla kılınırsa kılınsın, iki rek’atta bir mutlaka oturarak kılınmalıdır.

Eğer iki rek’attan sonra oturmayıp 4 rek’atta bir oturulmuş ise, o 4 rek’atlar iki rek’at sayılır. Selâm verilmese bile, her iki rek’at sonunda mutlaka oturulmalıdır.
 

* Teravih kelimesinde rahatlama mânası vardır. Bu sebeble 4 rek’at başında selâmdan sonra biraz oturularak rahatlanmalıdır. Bu süre içinde isteyen kendi kendine bir şeyler okur. Yahut tefekkür eder. Yahut da tesbihte bulunur. Bunlarda, namaz kılan kimse muhayyerdir. Memleketimizde ise, ekseriya müezzinler, cemaatın da iştirâkiyle sesli olarak salâvat okur, cehrî zikir yaparlar.

* Teravih namazı dörder dörder kılınıyorsa ilk oturuşta Tahiyyat’dan sonra salâvatlar da okunur. Bu, sünnet-i müekkededir. Hattâ bâzı müctehidlere göre farzdır. Cemaat usansa bile, imam bunları terkedemez. Ayrıca 3. rek’atın başında da Fâtiha’dan önce yine Sübhâneke okunur.

* Teravihi hatim ile kılmak da sünnettir. Cemaate ağır gelmesi sebebiyle hatimle kılmak sünneti terkedilmez. Bir beldenin bir camiinde bu sünnet mutlaka yerine getirilmelidir.

* Yatsının farzını tek başına kılan kimse teravihi cemaatle kılabilir. Ancak yatsının farzı cemaatle kılınmadan teravihin cemaatle kılınması caiz olmaz.

* Cemaatin memnun olması için imamın kırâet ve rükünleri sür’atle yapması mekruhtur. Mes’ûliyet duygusu taşıyan bir imam, çabuk kıldırayım diye kırâeti anlaşılmaz hâle getirmekten, ta’dîl-i erkânı terkten, tesbih sayılarını üçten az yapmaktan kaçınır.

* Hatimle namaz kıldıran imam, hatmi Ramazan-ı şerîf’in 27. gecesi tamamlamalıdır. Hatimle kılınmıyorsa Fîl sûresinden aşağısını okumak, tek sûre ve karışık âyetler okumaktan daha faziletlidir. Böylece rek’at sayısı da daha kolay bilinir.

* Bir özür olmaksızın teravihi oturarak kılmak câiz ise de, fazilet ve sevabını azaltır.

İmam kendisinde özür olsun olmasın teravihi oturarak kıldırabilir. Cemaat ise ayakta kılarlar. Ancak ayrılık olmasın diye cemaatın da oturarak kılmaları müstehab olur.

* Teravihi ve vitri başka başka imamlarla kılmak câizdir.

* Uyku iyice bastırmış halde teravih kılmak mekruhtur.

* Vitir ile teravih arasında biraz oturmak da müstehabdır.

* Teravihi cemaatle kılan, vitri de cemaatle kılacağı gibi, yalnız başına da kılabilir.

* Teravih namazının her iki rek’atında teravih namazına niyet etmek gerekmez. Çünkü 20 rek’attan ibaret teravih namazı, bir tek namaz hükmündedir. Bunun için namaza başlarken yapılan niyet kâfidir.

Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre Peygamber (sav) teravih namazını yalnız sekiz rekât olarak kılmıştır. Fazlasını ne kılmış ne de emretmiştir. Buhari Aişe’den şöyle rivayet ediyor: Peygamber (sav) Ramazan-ı şerif’in içinde ve dışında (nafile olarak) on bir rekâttan fazla kılmazdı.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Teravih namazı, Ramazan ayının en özel ibadetlerinden biridir. Bu ibadet, Ramazan ayının ilk gecesinden itibaren cemaatle kılınır. Teravih namazı Diyanet yetkilileri tarafından da tavsiye edilen bir ibadettir. Peki, Teravih namazı nasıl kılınır Diyanet? Teravih namazı farz mı, kaç rekat? Teravih namazı niyet nasıl yapılır?

Teravih namazı, Ramazan ayının gecelerinde kılınan bir nafile namazdır. Bu namazın farz olduğu iddiaları vardır ancak İslam alimleri tarafından yapılan araştırmalar ve hadisler incelendiğinde bu iddiaların doğru olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Teravih namazı, her gece 20 rekat olarak kılınır. Ancak camilerde birçok farklı uygulama yapılabilmektedir. 8 rekat olarak kılan camiler de mevcuttur.

Teravih namazı kılmak isteyen Müslümanlar, öncelikle abdest almalıdır. Sonrasında teravih namazı niyeti yapılır. Niyet, içten bir şekilde kalbinde yapılmalıdır. “Niyyet ettim; Ramazan ayının (ne kadarı kılınacaksa burası belirtilir) rekât teravih namazını kılmaya, Allah rızası için, kıbleye dönerek.” şeklinde niyet edilir.

Teravih namazının kılınışı, diğer namazlara benzemektedir. Ancak yalnızca camilerde kılınmaktadır. Namaz kılınmadan önce imam tarafından öğrenilmesi gereken bir takım dualar okunur. Ardından namaz kılınmaya başlanır.

Teravih namazı sırasında, her iki rekat arasında dinlenme molası verilir. Bu molalarda cemaat, dua edebilir, Kur’an-ı Kerim okuyabilir veya sessizce bekleyebilir.

Teravih namazı kılmak, Ramazan ayının ruhuna uygun bir ibadettir. Diyanet yetkilileri de Teravih namazını, camilerde cemaatle kılınmasını tavsiye etmektedirler. Teravih namazını kılmak, ibadet hayatımıza renk katacak ve bize manevi bir doyum sağlayacaktır.

Sonuç olarak, Teravih namazı, Ramazan ayının birbirinden özel ibadetlerinden biridir. Teravih namazı, farz namaz değil, nafile bir namazdır. Her gece, 20 rekat olarak kılınır. Teravih namazını kılmak isteyenler, camilerde toplanarak imamın öncülüğünde namazlarını kılmaktadırlar. Teravih namazı niyeti, içten bir şekilde kalbinde yapılabilmektedir. İyi bir niyet, iyi bir ibadeti getirir. Ramazan ayı boyunca teravih namazını kılmak, manen zenginleşmek için güzel bir fırsattır.

ACM Cyprus

Yapay Zeka Teknolojisiyle Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu