Yaşam

Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Diyanet’e göre Teravih namazı kılınışı! Teravih namazı yatsı namazından önce mi kılınır?

Teravih rahatlamak, dinlendirmek anlamına tervîha kelimesinin çoğuludur. Müslümanların mübarek ayı Ramazan’da kılınan nafile bir namazının da adıdır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in kıldırdığı bu namazı kılmak sünnettir. Teravih kadınların ve erkeklerin cemaatle birlikte camide veya evde tek başına kılabildiği teravih namazı sünnettir. Ancak cemaatle kılınması makbuldür. Sadece Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınır.

2023 İLK TERAVİH İLK SAHUR VE İLK İFTAR NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

İlk teravih ve ilk sahur 22 Mart 2023 ve ilk iftar 23 Mart 2023 tarihinde eda edilecek. İlk iftar saat İstanbul için saat 19:26’da yapılacak.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır. Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Zira Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:

“Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759). Teravih namazı, yatsı namazının son iki rekât sünneti kılındıktan sonra eda edilir, yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ise genellikle teravihten sonra kılınır.

Teravih namazı her iki rekâtta bir selamla kılınacaksa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekâtta bir selamla kılınacaksa, ikindinin sünneti gibi kılınır. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilmez. Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygundur.

DİYANET’E GÖRE TERAVİH NAMAZI KILINIŞI

Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2’şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4’er rekat olarak da kılınmaktadır.

Niyet:

Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir. “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazını kılmaya.” Sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.

1. Rekat

Sırasıyla “Sübhaneke duası” okunur, “Euzü besmele” çekilerek “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okunur. Rüku ve secde yapılır.

2. Rekat

“Besmele, Fatiha ve zammı sure” okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa “Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları” okunur ve selam verilir. Eğer 4’er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda “Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları” okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat

“Sübhaneke”, “Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure” okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat

“Besmele, Fatiha ve zammı sure” okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta “Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları”ı okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

TERAVİH NAMAZI YATSI NAMAZINDAN ÖNCE Mİ KILINIR?

Teravih namazı, yatsı namazından sonra kılınır. Yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ramazan ayında teravihten sonra kılınır. Teravihten önce de kılınabilir. Teravih namazı her iki rekâtın sonunda selam verilerek kılınır. Dört rekâtta bir selam verilerek de kılınır. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilemez. Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan, yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygundur.

EVDE TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur. 

– Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

– Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp eller bağlanır.

-Sübhâneke okuınur.

-Sübhaneke’nin okunması bitince, Eûzü-Besmele, Fatiha ve bir sûre okunur. Rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

– Besmele, fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secde yapılır ve oturulur. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta “Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik” okunur ve üçüncü rekata kalkılır.

– Üçüncü rekatın başında Sübhaneke okunur. Sonra Eûzü-Besmele, fatiha ve bir sure okunur. Sonra rükû ve secdeler yapılarak dördüncü rekata kalkılır.

– Besmele, fatiha ve bir sure okunur ardından yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.- Bu son oturuşta da Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli okuduktan sonra selâm verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

– Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

– Sonra da vitir namazı kılınır.

Enderun usulü teravih namazı nedir, nasıl kılınır? Ayasofya’da Enderun usulüyle teravih kılınacak!

Enderun usulü teravih namazı nedir, nasıl kılınır? Ayasofya’da Enderun usulüyle teravih kılınacak!

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu