Teknoloji

TSK’ya modernize edilen M60T tankı teslimatı

 

Hostinger

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yerli ve milli teknolojilerle donatılan yeni M60T Ana Muhabere Tankı teslim edildi!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen M60T Tanklarına İlave Yetenek Kazandırılması Projesi (TİYK-M60T) kapsamında ilk tankın TSK’ya teslim töreni gerçekleştirildi. Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde gerçekleştirilen törene SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Millî Savunma Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve sektör temsilcileri katıldı.

SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün teslimat töreninde şu açıklamalarda bulundu:

“Savunma sanayiinde tam bağımsızlığa giden yolda önemli bir adım daha atıldı. Dünyada çok az ülkenin yapabileceği farklı tip ve modeldeki tankları modernize yeteneğine sahip, tamamiyle yerli ve milli mühendisliğimizin sonucunda ortaya çıkan modernizasyon çalışmalarıyla Türk mühendislerimiz büyük bir başarıya daha imza atmış oldu.

Kara Kuvvetlerimizin yılmaz pusatı, yerli ve milli teknolojilerle donatılan yeni M60T Tanklarımız Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine kazandırıldı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Savunma Sanayiindeki yerlilik oranının artırılması ve bununla ilgili taviz verilmemesi konusunda ortaya koyduğu irade ile bugün envantere aldığımız ve modernize ettiğimiz bu platformlar, savunma sanayiimizin önünü açmıştır. Bu vesile ile projenin bugünlere gelmesinde emeği geçen Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın kıymetli personeline, Başkanlığımızda görevli çalışma arkadaşlarıma, Aselsan başta olmak üzere projede emeği geçen tüm yüklenici firmalarımıza ve mühendislerimize şükranlarımı sunuyorum.”

(Görsel: ASELSAN)

Modernizasyon programından yerli olarak geliştirilen sistemler

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında M60T tanklarında bulunan yabancı menşeili sistemlerin yerli muadilleri ile değişimi için Temmuz 2022’de ASELSAN ile SSB arasında sözleşme imzalanmıştı. Bu bağlamda VOLKAN-M Atış Kontrol Sistemi’nin seri üretimi ile birlikte Tank Komuta Kontrol Muharebe Bilgi Sistemi, İlave Zırh Koruma ve Mürettebat Koltukları yerli olarak üretiliyor. TİYK-M60T Projesi kapsamında M60T tanklarına entegrasyonu gerçekleştirilecek olan sistemlerin tanklara entegrasyonları ve tankların FASBAT faaliyetleri Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde yürütülüyor.

Proje kapsamında ASELSAN dışında ROKETSAN’da İlave Zırh Korumaları ve T-Kalıp firmasından mürettebat koltuklarını geliştirmektedir. Projede gelinen aşamada iki adet modernize edilmiş M60T tank Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırılmıştır. Projenin ilerleyen dönemlerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan diğer M60T tanklarına da yerli sistemlerin entegrasyonunun gerçekleştirilmesi bekleniyor.

(Görsel: ASELSAN)

İlgili Olarak

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu