Turkish: Yemek Duası Nasıl Yapılır? – Diyanet’in Türkçe ve Arapça Tefsiri
Yemek duası, Hz. Muhammed’in Sahabesi Ebû Saîd el-Hudrî (r.A.) tarafından anlatıldığı üzere, “Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ. El-Hamdü lillâhillezî et‘amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin” şeklinde okunuyor.
Yemek duasının Türkçe anlamı ise şöyle: “Bize yedirip içirebilen ve bizi Müslüman olanlardan kılmış Allah’a hamdolsun. Ey Rabbimiz! Biz sana tertemiz duygular ile eksilmeyip artabilen, huzurundan geri çevrilmeyip kabul gören sayısız olan hamd ile hamd ederiz. Bu yemeği bana yedirebilen ve tarafımdan hiçbir güç veya kuvvet mevcut olmadan bunu benim için rızık kılan Allah’a hamdolsun.”
Yemek duası Türkçe olarak ise şu şekilde edilebiliyor: “Bizleri yokken var eden, bize yedirip içirmekte olan Yüce Allah’a hamdolsun, Kâinatın efendisi olan sevgili peygamberimize de selâm ve salât olsun. Mağfiret ve rahmet tüm Müslüman olan kardeşlerimizin üstüne olsun. Ya Rabbi! Nimet ve rızık veren sensin! Sadece sen kapına yönelen kişileri boş çevirmezsin. Biz senin aciz kullarınız, senin sonsuz olan ikram ve ihsanına biz muhtacız. Bizlere dünyada ve ahirette güzel nimetler ile ihsan eyle! Ey bizim güzel Rabbimiz! Bu sofra içerisinde tattırdığın tüm nimetlerin çok daha güzellerini sonsuz mutluluk yurdu kabul edilen cennetinde de tatmayı bize nasip eyle! Ya Rabbi! Bu helâl olan gıdaların şükrünü eda etmeyi ve sana kullukta bulunmayı bize nasip eyle! Ya Rabbi! Bu sofranın hazırlanabilmesinde emeği geçmiş olan kardeşlerimizin kazançlarına bol bereket, kendilerine huzur, sağlık ve mutluluk ihsan et! Ailelerinden ahirete göç etmiş olanlara ve geçmişlerimize de merhamet eyle! Ya Rabbi! Tüm mülkün sahibi sensin, istediğine mülkü verir istediğinden sen alırsın. İstediğini aziz, istediğini zelil edersin. Bizleri; aziz kılmış olduğun ve nimetler verdiğin kullarından eyle!”
Yemek duasının faziletleri arasında, şükran sunmanın yanı sıra sofranın bereketinin artması ve sağlık açısından da faydalı olması bulunuyor. Ancak, dua ibadetlerinde olduğu gibi yemek duasının da zorlama olmadan ve içtenlikle yapılması gerekiyor.
Kaynak