Türkiye, akıllı şehir dönüşümünde yeni bir aşamaya geçiyor

Yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti gibi ileri teknolojilerin şehirlerin yönetim sistemlerine entegre edileceğini belirten Yılmaz, bu dönüşümün trafik yönetiminden enerji verimliliğine, atık takibinden afet erken uyarı sistemlerine kadar pek çok alanı kapsayacağını ifade etti.
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) KAMU YÖNETİMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu Toplantısı’na başkanlık eden Yılmaz, coğrafi veriyle desteklenen projelerin kamu kaynaklarının verimli kullanımına ve vatandaş memnuniyetine katkı sunduğunu vurguladı.
126 PROJEYLE 5 MİLYAR TL’LİK CBS YATIRIMI
Haziran itibarıyla e-Devlet’e entegre edilen Türkiye Ulusal CBS Platformu, kısa sürede 240 bin kullanıcıya ulaştı. 14 bakanlık ve 53 birim tarafından yürütülen 126 CBS projesi, 5 milyar liralık bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış durumda.
ŞEHİR YAŞAMININ TÜM BOYUTLARINDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Akıllı şehir anlayışının yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda insan odaklı ve çevreyle uyumlu bir yapıya sahip olması gerektiğini belirten Yılmaz, bu dönüşümle şehirlerin daha yaşanabilir hale geleceğini söyledi. Akıllı şehirlerin performanslarının izleneceği ve şehirlerin “olgunluk seviyelerinin” takip edileceği yeni sistemler geliştirilecek.
YERLİ YAZILIM VE GİRİŞİMCİLİĞE DESTEK
Strateji kapsamında 2030 yılına kadar 500 yerli girişim ve start-up’a destek sağlanması planlanıyor. Bu desteklerle birlikte Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı güçlendirilecek ve ulusal rekabet gücü artırılacak.
TÜRKİYE YÜZYILI’NIN ŞEHİRLERİ DİJİTALLEŞİYOR
“Akıllı şehir teknoloji radarı” sistemiyle dünya trendlerinin takip edileceğini ifade eden Yılmaz, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odağındaki şehircilik yaklaşımının, Türkiye Yüzyılı hedeflerinin temel taşlarından biri olduğunu vurguladı.