Türkiye, Antarktikada danışman ülke olmaya hazırlanıyor

İtalya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen 47. Antarktika Antlaşması İstişare Toplantısı (ATCM) için Milano’da bulunan Bakan Kacır, Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu’nda 28 ülkenin temsilcisini ağırladı. Etkinlikte, Türkiye’nin Antarktika’da yürüttüğü bilimsel çalışmalar tanıtıldı, Türk mutfağından ikramlar sunuldu.
🧬 BİLİMSEL BİRİKİMLE GELEN HEDEF: DANIŞMAN ÜYELİK
Kacır, Türkiye’nin bilimsel ve diplomatik olgunluğu temelinde danışman ülke statüsü başvurusuna hazırlandığını belirterek, bu statünün Türkiye’ye kıtanın geleceğinde daha aktif rol alma fırsatı sunacağını ifade etti.
🚢 200 BİLİM İNSANI, 150’DEN FAZLA PROJE: TÜRKİYE’NİN ANTARKTİKA SEFERLERİ
Türkiye, 2017’den bu yana Antarktika’ya düzenlediği seferlerle 200’den fazla bilim insanının 150’den fazla araştırma gerçekleştirmesini sağladı. Ayrıca TEKNOFEST aracılığıyla genç bilim insanları da bu süreçlere dahil ediliyor.
🤝 13 ÜLKE İLE ORTAKLIK: BİLİMSEL İŞ BİRLİKLERİ GENİŞLİYOR
Türkiye, 13 ülke ile kutup araştırmalarında işbirliği anlaşmaları imzalayarak bilimsel diplomaside güçlü bir zemin oluşturdu. Türk bilim insanları, diğer ülke ekipleriyle ortak projelerde yer alıyor.
❄️ BEYAZ KITADA TÜRK BİLİM ÜSSÜ KURULACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin hedefi, Antarktika’da kalıcı bir Türk bilim üssü kurmak. Bu üs, Türk ve yabancı bilim insanlarına iklim değişikliği gibi kritik alanlarda araştırma olanağı sunacak.
🌐 TÜRKİYE’NİN BİLİM VİZYONU: SINIRLARIN ÖTESİNE
Kacır, Türkiye’nin bilimsel vizyonunun sadece kendi sınırlarıyla sınırlı olmadığını; hem kutup bölgelerinde hem de uzay çalışmalarında aktif rol aldığını vurguladı. Bu kapsamda, TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü öncülüğünde Türkiye, küresel arenada kutup biliminde liderliğe oynuyor.