Kültür & Sanat

Türkiye Kültür Varlığı Kaçakçılığı Komitesi Üyesi Oldu.

Türkiye, kültür varlıklarının yasa dışı ithalatı, ihraçı ve mülkiyet transferini önlemek ve yasaklamak için alınacak tedbirleri barındıran 1970 UNESCO Sözleşmesi’nin yürütme organı olan komiteye üye olarak seçildi. UNESCO merkez binasındaki üyelik seçimlerine 145 ülke katıldı. Kültür varlıklarının ait oldukları topraklara iadesinin teşvik edildiği komiteye, Türkiye’nin üyeliği 4 yıl boyunca devam edecek. Türkiye tarafından hazırlanan taslak, kültür varlıklarının kaçakçılığı ve tahribatını teşvik eden sosyal medya paylaşımlarının engellenmesi ile ilgili olduğu için pek çok ülke tarafından destek görerek kabul edildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, kültür varlıklarının kaçakçılığı ve tahribatının önlenmesi alanında 1970 UNESCO Sözleşmesi’nin en önemli hukuki metin olduğunu söyledi. Türkiye’nin uzun yıllardır yurt içinde ve yurt dışında sürdürdüğü ısrarlı çalışmaların semerelerinin verdiğini belirten Coşkun, Türkiye’nin öncülüğünde ve birçok ülkenin desteğiyle gerçekleşen bu kararın sadece Türkiye için değil, dünyadaki bütün sözleşmeye taraf ülkelerin kültür varlıklarının kaçakçılığından mustarip olan köken ülkeleri için çok özel ve önemli olduğunu ifade etti.

Coşkun, Türkiye’nin kültür varlıklarının kaçakçılığı ve tahribatının engellenmesi için bütün imkanları kullanarak yurt içinde ve yurt dışında çalışmalar yürüttüğünü vurgulayarak, UNESCO’nun kültür varlıklarının tahrip edilmesinin önlenmesi, kaçakçılığın özendirilmesinin ve teşvik edilmesinin men edilmesi gibi konularda çalışmak üzere yetkilendirildiğini açıkladı. Bu girişimle bütün köken ülkeler ve mağdurlar için büyük bir çalışmaya öncülük edildiğini belirten Coşkun, UNESCO’nun dünya çapındaki sosyal medya platformlarının yöneticileri ve ilgilileri ile müzakereler yaparak kültür varlıklarının kaçakçılığının ve tahribatının engellenmesi hususunda çalışmalar yapacağını ifade etti.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu