Türk Dünyası

Türkmenistan Lideri, ŞİÖ Zirvesine Katıldı

Milli Lider Gurbanguly Berdimuhamedov, Türkmen Halkının Başkanı, Türkmenistan Halk Maslahaty Başkanı, ŞİÖ Zirvesi’ne Katıldı

Türkmen Halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Maslahaty Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, 4 Temmuz 2024 tarihinde Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesine katılmak üzere Kazakistan Cumhuriyeti’ne çalışma ziyaretine çıktı. Ashgabat Uluslararası Havalimanı’nda kahraman Arkadag, yetkililer tarafından uğurlandı.

Astana’daki Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı’nda, ŞİÖ Zirvesi’ne katılan ülkelerin bayraklarının direklere çekildiği ve bir tören kıtasının oluşturulduğu sırada, Türkmen Halkının Milli Lideri, Halk Maslahaty Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’u Kazakistan Cumhuriyeti Başbakanı Oljas Bektenov ve diğer yetkililer karşıladı. Kahraman Arkadag’a çiçekler sunuldu.

Öğleden sonra, Türkmen Halkının Milli Lideri, Halk Maslahaty Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nin gerçekleşeceği Bağımsızlık Sarayı’na gitti.

ŞİÖ üye devletlerinin ve gözlemci ve diyalog ortakları statüsüne sahip ülkelerin liderleri ve yüksek düzeydeki temsilcileri, Başkanlar, Bakanlar ve Uluslararası ve bölgesel organizasyonların başları, foruma katılmak üzere Astana’ya geldi.

Bağımsızlık Sarayı’nda Türkmen Halkının Milli Lideri, Halk Maslahaty Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev tarafından sıcak bir şekilde karşılandı.

Delegasyon başkanlarının ortak resmi fotoğraflarının çekilmesi töreninin ardından, ŞİÖ Zirvesi, Büyük Toplantı Salonu’nda «ŞİÖ+» formatında gerçekleşti.

Toplananları sıcak bir şekilde karşılayan ve barışçıl ve uyumlu gelişimin gündemini ilerletme açısından mevcut Zirvenin önemini vurgulayan Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev, toplantı katılımcılarına söz verdi.

Konuşmasının başlangıcında Türkmen Halkının Milli Lideri, Halk Maslahaty Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Kazakistan Cumhuriyeti Başkanı’na davet, misafirperverlik ve Zirvenin mükemmel organizasyonu için teşekkürlerini iletti.

Kahraman Arkadag, bu gibi yüksek düzeydeki Şanghay İşbirliği Örgütü toplantılarına Türkmenistan’ın saygın bir misafir olarak katıldığını belirtti.

Türkmenistan, geçen Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 78. Oturumunda Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov tarafından ortaya atılan Küresel Güvenlik Stratejisi’ni formüle etme girişimini destekleme olasılığını ŞİÖ ile görüşmek istiyor. Yanıt olumlu olursa, ülkelerimizin dış politika hizmetlerine uygun politik istişare planını geliştirmek amacıyla talimat verildi. Bu öneriye desteğinizi bekliyoruz, dedi Türkmen Halkının Milli Lideri.

Türkmen Halkının Milli Lideri, sürdürülebilir, ana ortaklık yollarını Doğu-Batı ve Kuzey-Güney hatları boyunca inşa etmek için gerekli tüm koşulların bulunduğuna olan güvenini ifade etti. Ulaştırma ve transit segmenti açısından, Kahraman Arkadag, Çin’den Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya Merkez Asya üzerinden bir yol belirledi.

Konuyu sürdürerek, Kahraman Arkadag, ŞİÖ ülkelerinin Orta Asya, Hindistan ve Pakistan’ın kaynak, ekonomik ve ulaşım potansiyellerini birleştirme bağlamında katılım olanakları olduğunu belirtti.

Kahraman Arkadag, Türkmenistan’ın başlattığı Afganistan’daki enerji ve iletişim projelerine ilişkin olarak ŞİÖ ülkelerinin ilgisini çekmeye davet etti. Konuşulanlar, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan gaz boru hattı, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan hattı boyunca elektrik hatları ve fiber optik iletişim inşasını içeren projelerin uygulanmasından bahsetti.

ŞİÖ ile işbirliğin diğer önemli alanları, ticaret, sanayi işbirliği, tarım, «yeşil» gündem ve bilgi teknolojisi alanındaki ortaklık öne çıkarıldı. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsayan sınır ötesi ve bölgesel iş ortaklığı modelleri gelecek vadeder.

Bununla birlikte, Kahraman Arkadag, Türkmenistan’ın insani, bilimsel ve eğitim bağlarını genişletme ve yoğunlaştırma isteğini dile getirdi. Kahraman Arkadag’ın konuşması derin bir dikkatle dinlendi.

Aynı gün, Kahraman Arkadag, Astana’da Doğu’nun büyük şairi ve düşünürü Magtymguly Fragi’nin heykelinin açılış törenine katıldı.

Türkmen Halkının Milli Lideri, Halk Maslahaty Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un çalışma ziyareti kapsamında, Türkmenistan delegasyonu üyeleri, Kazak meslektaşlarıyla Astana’da çeşitli sektörlerde karşılıklı faydalı işbirliğinin ilerlemesini sağlamak amacıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Bu haber bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu