Ukrayna İstihbaratı: Rus İnsansız Deniz Aracı Başarısız Oldu

Ukrayna İstihbarat Başkanı Kyrylo Budanov, Rusya’nın deneysel deniz insansız aracını kullanarak gerçekleştirdiği son girişimin Ukrayna kara sularına ulaşamadan başarısız olduğunu açıkladı. Budanov, Rusya’nın insansız sistemlerde konsept geliştirse de sahada performans sorunu yaşadığını belirtti.
Gazetecilere konuşan Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü (GUR) Başkanı Kyrylo Budanov, Rusya’nın kamikaze insansız deniz aracı geliştirme ve konuşlandırma çabalarının başarısız kaldığını söyledi. Budanov, “En son denemeleri Haziran ayının başındaydı.” dedi.
Budanov, “Deneysel modeller kullandılar. Herhangi bir sonuç elde edemediler. Bizim kara sularımıza bile ulaşamadan infilak ettiler. Aldığımız bilgilere göre, Yujne kenti istikametine gidiyor ve orada hedef arıyorlardı.” dedi.
Budanov, Rusya’nın bu alandaki konseptlerini operasyonel başarıya dönüştürmekte zorlandığını ifade etti.
Tanıtılan İDA’lar savaşta kullanılmadı
Budanov’un aktardığına göre, Moskova daha önce çeşitli insansız su üstü araçlarını fuarlarda sergiledi. Rus savunma sanayii yetkilileri, “FLOT-2024” deniz savunma fuarında “Orkan”, “BEK-1000” ve “Vizir” gibi insansız bot tasarımlarını tanıttı. Ancak bu platformların çatışmada kullanıldığına dair teyit edilmiş bir rapor bulunmadı.
Buna karşılık Ukrayna’nın Karadeniz’de İDA’ları etkin şekilde kullanmayı başardığı biliniyor. Budanov, ülkesinin işgal altındaki Kırım’daki Rus deniz hedeflerine ve lojistik altyapıya yönelik saldırılar düzenlediğini hatırlattı.
Rusya’nın İHA kapasitesi sınırlı
Budanov, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik insansız hava aracı saldırılarının ölçeğine de değindi. Özellikle yüzlerce İHA’nın toplu salvolar halinde fırlatıldığını belirtti. Budanov, “Tek bir salvoyla 500 adet İHA fırlatabilirler. Ama bunu her gün yapamazlar.” dedi.
Budanov ayrıca, Rusya’nın her gün yüzlerce İHA saldırı düzenleme kapasitesine sahip olmadığını ancak dönemsel olarak 450 ila 500 İHA’dan oluşan dalgaların teknik olarak mümkün olduğunu ifade etti.
Savaş boyunca her iki taraf da insansız kara, deniz ve hava araçlarına yatırım yaptı. Ancak Budanov, Ukrayna’nın bu alanda operasyonel başarı elde ettiğini söyledi. Rusya’nın ise kağıt üzerinde kapsamlı görünen projeler geliştirdiğini, özellikle İDA’larda performans ve güvenilirlik sorunları yaşadığını dile getirdi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / defence-blog