Teknoloji

Ukrayna Leopard tanklarının %20’sini kaybetti

 

Hostinger

Ukrayna, Batı ülkelerinden tedarik ettiği Leopard tanklarının yaklaşık yüzde 20’sini Rusya ile devam eden çatışmalarda kaybetti.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre Ukrayna’ya tedarik edilen Leopard tanklarının yaklaşık %20’sini Rusya ile devam eden çatışmalar sırasında kaybetti. OSINT kaynağı Oryxspioenkop’tan alınan bilgilere göre 8 Eylül 2024 itibarıyla totalde Rusya 3.368 adet tank kaybederken, Ukrayna 919 adet tank kaybetti.

Ukrayna’nın şimdiye kadar yaşadığı tank kayıplarında Batılı ülkeler tarafından sağlanan 43 adet Leopard tankı yer alıyor ve bu da Ukrayna’ya bağışlanan veya taahhüt edilen 200 adetten fazla Leopard tankının yaklaşık %20’sini temsil ediyor. Bu kayıplara rağmen, Almanya, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerden gelen devam eden katkılar Ukrayna’nın tank filosunu yenilemeyi ve güçlendirmeyi amaçlıyor.

Ukrayna’ya teslim edilen ilk Leopard 2A4 tankları (Görsel: Piotr Müller)

Ukrayna’nın tank kayıplarına baktığımız zaman 43 tanesinden 2 adeti imha edilmiş ve 1 adeti hasar görmüş toplamda 3 adet Leopard 1A5 tankı kaybedildi. Leopard 2A4 varyantından ise 10 adet imha olurken, 7 adeti hasar gördü ve 4 adeti de hem hasar gördü hem de terk edildi. Leopard 2A6 varyantından ise 6 adeti imha edilirken 4 adeti hasar gördü ve 2 adeti de hem hasar gördü hem de terk edildi. Ek olarak, Leopard 2’nin İsveç versiyonu olan 7 adet Stridsvagn 122 tankının kaybolduğu bildirildi, 1’i imha edildi, 1’i hasar gördü ve 5’i ise hem hasar gördü hem de terk edildi.

Ukrayna’ya Leopard tanklarının tedariki

Ukrayna’ya Leopard tankı gönderen ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya, Danimarka ile iş birliği yaparak 58 adet Leopard 1A5 ana muharebe tankı tedarik etmiş ve yedek parça ve mühimmatla birlikte 77 adet tank daha teslim etmeyi planlamaktadır. Almanya ayrıca diğer Leopard 2 operatörleriyle ortak bir projenin parçası olarak 18 Leopard 2A6 tankı ve gerekli mühimmat ve yedek parçalar sağlamıştır.

Ek olarak Leopard tanklarının geliştiricisi olan Almanya, Danimarka ile birlikte Hollanda ile de iş birliği yaparak 100 adet Leopard 1A5 tankının Ukrayna’ya ulaştırılacağını taahhüt etmiştir. Bu iş birliğinin neticesinde 20 adeti Hollanda’dan, 30 adeti Danimarka’dan ve 50 adeti Almanya’dan olacak şekilde toplamda 100 adet Leopard 1A5 tankı Ukrayna’ya gönderilmiştir.

Ukrayna’nın batı komşularından olan Polonya ise 14 adet Leopard 2A4 tankını Ukrayna’ya gönderirken, İspanya başlangıçta 10 adet Leopard 2A4 tankı teslim etmiş ve daha sonra 19 adet tane daha ulaştırmıştır. Almanya ayrıca bu tankların yenilenmesini kısmen finanse de etmekte. Ek olarak Hollanda ve Danimarka, yenileme ve testlerden geçen 14 adet Leopard 2A4 tankını (her ülkeden 7 adet) teslim etmeyi taahhüt etmiştir. Hollanda Savunma Bakanlığı bu teslimatı 25 Temmuz 2024’te duyurmuştur.

Kanada ve Norveç de Ukrayna’ya 8 adet Leopard 2A4 tankı tedarik etmeyi taahhüt etmiştir. İsveç ise Ukrayna’nın zırhlı kuvvetlerini desteklemek için Leopard 2’nin bir çeşidi olan 10 adet Stridsvagn 122 tankını Ukrayna’ya ulaştırmıştır.

Leopard 1A5 Ana Muharebe Tankı (Görsel: Defence Review)

İlgili Olarak

Ukrayna’ya yeni Ka-32 helikopterleri teslim edildi

Ukrayna’ya 77 adetlik Leopard tankı tedariki!

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu