ULAQ KAMA prototipi ilk kez SAHA EXPO 2024’te
ULAQ KAMA Sarf Edilebilir İnsansız Deniz Aracı’nın prototipi ilk kez SAHA EXPO 2024 fuarında sergilendi.
ULAQ KAMA, Sarf Edilebilir İnsansız Deniz Aracının prototipi alanındaki en son yeniliklerden biri olarak, 25-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenen SAHA 2024 fuarında tanıtılmaktadır. Fuarda, ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma’nın prototipini sergilediği ULAQ insansız deniz aracı ailesine ait ULAQ KAMA ile asimetrik deniz harbine yönelik yeni bir sayfa açılmış oluyor.
Antalya merkezli ARES Tersanesi ve Ankara merkezli Meteksan Savunma, Türk savunma kabiliyetleri için önemli bir gelişme olarak, insansız su üstü gemileri ailesine en son eklenen ULAQ KAMA’yı tanıttı. Deniz caydırıcılığı ve asimetrik savaşın doğasını yeniden tanımlamayı vaat eden bu yeni sistem, denizde caydırıcılığının ve asimetrik savaşın doğasını yeniden tanımlamayı vaat etmekte. Böylece Türkiye’nin Mavi Vatandaki çıkarlarını koruma adına yeni bir muhafızın daha geldiği anlamına geliyor.
ULAQ KAMA, dünya üzerinde değişen harp sahasına koşullarına karşı bir çözüm niteliği taşıyor. Küresel gerilimler arttıkça ve güç dinamikleri değiştikçe, maliyet etkin ancak yüksek etkili savunma çözümlerine olan talep de artmakta. Bu insansız deniz aracı; istihbarat, keşif ve gözetleme yeteneklerini (ISR) sunmanın yanında, yüksek kapasiteli patlayıcı yükü ile caydırıcı bir rol üstlenerek bu ihtiyacı karşılamak üzere tasarlandı.
ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç ve Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Kerem Alparslan’ın IDEF 2023’te geliştirdikleri ULAQ KAMA Sarf Edilebilir İnsansız Deniz Aracı ile ilgili şunları söylemişti:
“Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ ailesinin genişlemeye devam ettiğini büyük bir gurur ve mutlulukla ifade etmek isteriz. ULAQ İnsansız Deniz Aracı’nın ülkemizin mavi vatan savunması, deniz hak ve menfaatlerinin korunmasında ne kadar önemli bir sistem olduğunun farkındayız. Asimetrik uygulamaların, geçmişte olduğu gibi bugün de harekatın, hatta harbin gidişatını değiştirme potansiyelini devam ettirdiğine hep birlikte şahit oluyoruz. Bu kapsamda yapılan çalışmaların en gelişmişini, ULAQ ailesinden edindiğimiz tecrübe ile harmanlayarak, ULAQ KAMA Sarf Edilebilir İnsansız Deniz Aracı’nı ülkemizin ve müttefiklerimizin hizmetine sunuyoruz.”
ULAQ KAMA’nın tasarımı gereği hem caydırıcı silah hem de keşif gözetleme platformu olarak görev yapabilmesini sağlıyor. Güçlü ve kesintisiz bir iletişim ağı ile donatılmış olan bu İDA, 200 deniz milinden fazla bir operasyonel menzil sunmakla birlikte çok düşük bir profile sahip olduğundan gizli operasyonlar için de ideal hale gelmekte. Nispeten kompakt boyutlarına rağmen zorlu sularda seyredebilme kabiliyeti, çeşitli operasyonel ortamlarda çok yönlülüğünü daha da artırmaktadır.
ULAQ KAMA’nın özellikleri
Aracın fiziksel özellikleri, yüksek performans sağlamak üzere tasarlandı. Uzunluğu 6,37 metre, genişliği 1,20 metre ve yalnızca 0,30 metre su çekimi ile deniz ortamlarında hem çeviklik hem de yüksek beka kabiliyeti sunuyor. ULAQ KAMA, 20 knot’tan fazla hızlara ulaşabiliyor ve deniz durumu 4 koşullarında çalışabilme kapasitesine sahip; bu da onu orta derecede dalgalı denizlerde dahi etkili kılmaktadır. 1.3 ton ağırlığında ve 200 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir.
Tasarımının en önemli özelliklerinden biri kontrol konusundaki esnekliğidir. ULAQ KAMA, uzaktan, yarı otonom veya tam otonom olarak çalıştırılabilmektedir. Bu da operatörlere görev gereksinimlerine göre geniş bir seçenek yelpazesi sunuyor. Aracın navigasyon sistemleri arasında GNSS alıcıları ve termal kameralar bulunmakta. Bu sayede, farklı hava koşullarında gece veya gündüz etkili bir şekilde operasyon yapabilmektedir.
ULAQ KAMA’yı farklı kılan bir diğer önemli özellik ise yapay zeka (AI) yetenekleridir. Bu gelişmiş sistemler, karmaşık deniz ortamlarında etkili bir şekilde çalışmasını sağlıyor ve değişen koşullara yanıt olarak gerçek zamanlı kararlar alabiliyor. İnsansız deniz aracının yapay zeka sistemleri, aynı zamanda sürü taktiklerini desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sayede birden fazla araç, düşman savunmasını aşmak veya daha geniş bir operasyonel alanı kontrol etmek amacıyla birlikte çalışabilmektedir.
Bu bağlamda, ULAQ KAMA, deniz mayınları, denizaltılar ve devriye botları gibi daha geleneksel deniz varlıklarına kıyasla önemli avantajlar sunmakta. Deniz mayınları bir alan engelleme işlevi sağlarken, hedefler arasında ayrım yapma yeteneğine sahip değillerdir. Denizaltılar ise gizlilik sağlasa da, geniş yüzey alanlarını kaplama kapasitesi sınırlıdır. Devriye botları ise çok yönlü olsalar da bünyesinde mürettebat bulundurduklarından personel hayatı için belli durumlarda risk teşkil edebilir. Tüm bunlara rağmen ULAQ KAMA, gizlilik, hız ve otonomisi ile geniş alan kontrolü, gelişmiş hedef ayrımı ve denizaltı operasyonlarını tamamlayacak bir yüzey tehdit boyutu sunmaktadır.
ULAQ KAMA’nın bir diğer önemli avantajı, hızlı üretim kabiliyetidir. ARES ve Meteksan’ın ortak açıklamasında vurgulanan unsurlardan biri, asimetrik savaşta mevcut platform sayısıdır. Bu bağlamda üretici firmalar sipariş olması durumunda bir yıl içinde 100 adetten fazla ULAQ KAMA aracını teslim edebilecek sağlam bir üretim altyapısı kurulduğunu belirtmektedir.
İlgili Olarak
Mavi Vatan’ın yeni fedaisi ULAQ KAMA Kamikaze İDA!
Türk Halk Edebiyatı Uzmanı
Savunma Sanayiine İlgili Bir Okur