Yaşam

Uyumadan önce Teheccüd (Gece) Namazı Nasıl Kılınır, madde madde? Gece Namazı Ne Zaman Kaçta Kılınır? Kaç Rekattır?

Teheccüd (Gece) Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Teheccüd (gece) namazına başlamadan öncesinde niyet ederken pek çok sayıda kişi tereddüte düşmektedir. Teheccüd namazlarına niyet şu şekilde edilmektedir. Niyet ettim niyet eyledim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya şeklinde niyet edilmektedir.

Teheccüd (Gece) Namazı Kaç Rekat Kılınır?

Teheccüd namazı dinimize göre 2 rekattan başlayıp 12 rekata kadar kılınabilmektedir.

Teheccüd (Gece) Namazı Nasıl Kılınır?

Teheccüd namazının kılınışı için öncelikle “Niyet ettim niyet eyledim Allah rızası için Teheccüd namazını kılmaya” şeklinde niyet edilir ve de Tekbir getirilip “Allahu Ekber” diyerek namaza başlanmaktadır.

Teheccüd namazının 1. rekatında, “Niyet ettim niyet eyledim Allah rızası adına Teheccüd Namazı kılmaya” şeklinde niyet edilir. “Allahu Ekber” diyip İftitah Tekbiri alır ve de namaza başlanır. Subhaneke’yi okunur ve Euzü-besmele çekilir. Fatiha okunur, Kur’an’dan en az üç ayet kısa olacak şekilde ya da üç ayet miktarı kadar uzun bir âyet okunur ve Rüku’ya gidilir, Secde’ye gidilir. Doğrulup, tekrar Secde’ye gidilir.

Teheccüd namazının 2. rekatında, ayağa kalkarak kıyama durulur, besmele çekilir ve Fatiha okunur. Kur’an’dan en az üç ayet kısa olacak şekilde ve ya üç ayet miktarının uzunluğunda bir âyet okunur ve Rüku’ya gidilir. Ardından Secde’ye gidilir, doğrulur, tekrar Secde’ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme Barik ve de Rabbena duaları okunur.

“Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah” diyerek sağa ve de sola selam verilip namaz tamamlanır.

Teheccüd (Gece) Namazı Ne Zaman Kılınır?

Dinimize göre Teheccüd namazı yatsı namazından sonra ve de geceleyin kılınmaktadır. Bir süre uyuduktan sonrasında kişi gece boyunca yani sabah namazı vaktinin gelmesine kadar bu namazı kılınabilir.

Ayrıca dinimizde Teheccüd namazının vakti ile ilgili olarak Peygamberimizden (SAV) gelen rivayetlere göre, gecenin ortası ya da son kısmında namaz, dua ve de istiğfar ile ihya edilmesi önemle tavsiye edilmektedir. Konu ile ilgili olarak fiili sünneti anlatan pek çok sayıdaki rivayetler, Peygamberimizin (SAV) uyuduktan sonra, gecenin ortasına doğru ve ya ortasından sonra uyandığı, sonrasında ibadete başladığı ve bir süre namaz kılıp sonra vitir namazını kıldığı ifade edilmektedir. Sonrasında da sabah namazının sünnetini kılmış olduğu ifade edilmektedir.

 Sünnet olarak dinimizde bilinmekte olan bu sıralama aşağıdaki gibi şu şekilde özetlenebilir.

 Yatsı namazı kılmak

 Bir süre uyuyup uyanmak

 Teheccüd namazı kılmak

 Vitir namazı kılmak

 Sabah namazı kılmak şeklinde olmaktadır.

Teheccüd (Gece) Namazının Faziletleri Nelerdir?

Teheccüd namazı yani gece uyur iken uykudan uyanıp kılınmakta olan bu namaz Peygamber Efendimize farz olup ümmetine ise nafile kılınan bu namazın pek çok sayıda fazileti bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir;

Her kim olursa olsun gecenin bir vakti kalkarak bu namazı kılar ise, Allah’ın rahmetine uğrayarak, hayırlı olan rızık ile şereflendirilirler.

Teheccüd (gece) namazını kılan erkek ya da kadın, Allah’ın mağfiret ve de mükâfatına nail olurlar.

Teheccüd yani gece namazını sürekli düzenli bir şekilde kılan Müslüman, her daim iyi bir kişi olarak anılmaktadır.

Gece namazı kılan kişinin Allah’a olan itaatin göstergesi olarak bilinmektedir. Teheccüd namazı kötülükleri örter ve de insanları genel olarak günah işlemekten alıkoymaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı da Teheccüd namazını kılmak oldukça önemli bir durum olmaktadır.

Sabah namazı nasıl kılınır? Sabah namazı kaç rekat? Diyanet'e göre sabah namazı kılınışı!

Sabah namazı nasıl kılınır? Sabah namazı kaç rekat? Diyanet’e göre sabah namazı kılınışı!

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu