Yaşam

Veda Hutbesi Nedir? Veda Hutbesi Tam Metni Ve Önemi…

Veda Hutbesi Nedir?

Ey insanlar, bana kulak verin, bu yıldan sonra bir daha aranızda olup olmayacağımı bilmiyorum. Bu nedenle, size söylediklerimi çok iyi dinleyin ve bu sözleri bugün burada bulunamayanlara götürün.

Ey insanlar, bu ayı, bu günü, bu şehri kutsal saydığınız gibi, her Müslümanın canını ve malını da kutsal bir emanet olarak kabul edin. Size emanet edilen malları hak sahiplerine iade edin. Kimseyi incitmeyin ki kimse size zarar vermesin. Rabbinize kavuşacağınızı ve yaptıklarınızın hesabını vereceğini unutmayın. Allah size faiz almanızı yasaklamıştır, bu nedenle faiz yükümlülüğü artık ortadan kalkacaktır. Ancak sermayeniz sizde kalsın. Kimseyi haksızlığa uğratmayın ve uğramayın. Allah, faiz olmayacağına ve Abbas ibn Abd Al-Muttalib’e (Peygamberin amcası) olan tüm faizlerin bundan sonra bırakılacağına hükmetti…

Dininizin güvenliği için şeytandan sakının. Sizi büyük şeylerde saptırabileceğine dair tüm ümidini yitirmiştir, bu yüzden küçük şeylerde onu takip etmekten sakının.

Ey insanlar, sizin kadınlarınız üzerinde bir takım haklarınız olduğu doğrudur, ancak onların da sizin üzerinizde hakları olduğunu unutmayın. Onları ancak Allah’ın güveni ve izniyle eşler edindiniz. Eğer hakkınıza riayet ederlerse, o halde yedirilme ve güzel bir şekilde giydirilme hakkı onlara aittir. Kadınlarınıza iyi davranın ve onları başınızın üstünde tutun. Çünkü onlar sizin eşleriniz ve ortaklarınızdır.

Ey insanlar, beni dikkatle dinleyin, Allah’a kulluk edin, beş vakit namazı kılın, Ramazan ayında oruç tutun ve mallarınızı zekat olarak verin. İmkanınız varsa hacca gidin.

Bütün insanlık Adem ve Havva’dandır. Arap bir kimsenin başka bir Arap kimse üzerinde üstünlüğü yoktur. Araplarında diğer ırklar üzerinde herhangi bir üstünlüğü yoktur. Ayrıca beyazın siyaha, siyahın da beyaza takva ve güzel amel dışında bir üstünlüğü yoktur. Müslüman, Müslümana kardeştir ve bir kardeşlik oluşturduğunu öğrenin. Bir Müslümana, isteyerek ve isteyerek verilmedikçe, Müslümana ait olan hiçbir şey meşru olmaz. Bu yüzden kendinize haksızlık etmeyin.

Unutma, bir gün Allah’ın huzuruna çıkacaksın ve yaptıklarına karşılık vereceksin. O halde sakının, ben gittikten sonra hak yolundan ayrılmayın.

Ey insanlar, benden sonra hiçbir peygamber gelmeyecek ve yeni bir din doğmayacaktır.

O halde ey insanlar, iyi akıl yürütün ve size ilettiğim sözleri anlayın. Arkamda iki şey bırakıyorum, Kuran ve örneğim, Sünnet ve bunlara uyarsanız asla sapıtmazsınız.

Beni dinleyenlerin hepsi sözlerimi başkalarına iletsin. Beni doğrudan dinleyenler, doğru ve dürüst bir şekilde anlatsın. 

Veda Hutbesi’nin Önemi

Vaaz, Hz. Peygamber’in ricası üzerine Safvan’ın güçlü sesi olan kardeşi Rabia (RA) tarafından cümle cümle tekrarlandı ve bu vesileyle toplanan on binden fazla kişiye sadakatle ilan etti. Peygamber (s.a.v.) hutbesinin sonuna doğru “Ey insanlar, tebliğimi size tebliğ ettim mi?” diye sordu. Binlerce hacıdan güçlü bir “Ya Allah!” sesi duyuldu. Peygamber işaret parmağını kaldırdı ve “Allah’ım şahit ol ki ben senin kavmine tebliğ ettim” dedi.

Peygamberimiz (sav) bilgeliğiyle dikkatimizi kendimize çekti ve hemen eylemlerimiz üzerinde düşünmemiz hatırlatıldı. Kendimize bakmamız ve kendimizi korumanın bir yolu olarak başkalarını korumamız gerektiğinin önemini vurguladı.

Faiz yemenin ciddiyetini anladığımızda, Allah’ın bize öğüt vermesi, nefsimizi şehvet esaretinden kurtarmasına ve arınma yolunda yürümemize vesile olması için bir Peygamber göndererek Allah’ın ne kadar büyük ve merhametli olduğunu bir kez daha tasdik eder.

Allah’a sığının, uyanık olun, düşünce ve eylemlerinizden sakının. Önemli bir noktayı hatırlayın, şeytan adım adım işler. Nadiren dininizden ayrılmanız için fısıldayacaktır. Haram arzuları taktik olarak güzelleştirecek ve sizi Allah’a yaklaştırmak için sürdürdüğünüz çabalarınızda sizi zayıflatmaya zorlayacaktır.

Peygamberimizin güçlü tavsiyesine kulak vermek son derece önemlidir. Ayrıca “beyazın siyaha, siyahın da beyaza takvâ ve amel dışında bir üstünlüğü yoktur” derken ırkçılık yapmamak gerektiğine ve insanların kendini üstün görmemesi gerektiğine değinmiştir.

Bu tavsiye, kadınlara saygısızlık ve boyun eğdirmenin çok yaygın olduğu zamanlarımızda son derece yerindedir. Peygamberimiz (sav), kadınlara muamele ve statü konusunda bize nezaket ve namusun rehberliğini tavsiye etmiştir. Onlara saygı ve hürmet gösterilmesi gerektiğinden ve erkekler kadar eşit hak ve özgürlüklere sahip olduklarının üstünde durmuştur. Erkek ve Kadın birdir ve hiçbiri diğerinden üstün değildir. Eştir ve ortaktır buyurmuştur.

Hz Mehdi Kimdir? Hz. Mehdi Ne Zaman Gelecek, Alametleri Nelerdir?

Hz Mehdi Kimdir? Hz. Mehdi Ne Zaman Gelecek, Alametleri Nelerdir?

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu