Türkiye

Vergi Paketi Taslağı: Asgari Gelir Vergisi Geliyor!

Vergi Adaleti İçin Yeni Reform Paketi Hazırlanıyor

Vergi adaletini sağlamayı hedefleyen yeni bir reform paketi hazırlıkları sona eriyor. TBMM’ye sunulması planlanan pakette vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri yer alıyor.

Taslakta, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yeni bir bölüm açılarak çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınacağı belirtiliyor. Küresel düzeyde de incelemeler yaparak hazırlanan pakette, özellikle zarar beyan eden veya matrah bildirmeyen mükelleflere yönelik önlemler bulunuyor.

Ödenecek kurumlar vergisi, beyan edilen kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının belirli bir oranı ile gelir tablosundaki kazancın belli bir oranı matrah olarak kabul edilerek hesaplanacak. Vergiden yüksek olanı esas alınarak belirlenecek olan vergi, izleyen 5 hesap döneminde işletmelerin ödeme kapasitesine göre ayarlanacak.

Ayrıca, gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına da asgari gelir vergisi uygulaması getirilecek. Bu kapsamda, mükelleflerin beyan edecekleri kazanç belirli bir oranın altında olamayacak ve asgari vergi farkı izleyen 5 hesap döneminde mahsup edilebilecek.

Büyük yatırımlardan elde edilen kazançlar için de artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Yap-işlet-devret modeli ve kamu-özel iş birliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların ödeyeceği vergi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltilecek.

Yeni reform paketi, vergi adaletini sağlamak ve vergi sisteminin daha etkin ve adil çalışmasını amaçlıyor. Bu düzenlemelerin vergi mükellefleri ve ülke ekonomisi üzerinde olumlu etkileri olması bekleniyor.
 

Pools Plus Cyprus

Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu