Türkiye

Vergi Paketi ve Yurt Dışı Çıkış Harcı Düzenlemeleri Güncellendi – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Vergi Paketi Sonuçlandı: Yeni Kararlar Alındı

Uzun bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden vergi paketi çalışmaları sona erdi. Yapılan düzenlemelere göre uluslararası şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi uygulanacak. Ayrıca Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Gayrimenkul Yatırım Fonlarına temettü dağıtma zorunluluğu getirilecek.

Yap-İşlet-Devlet ve Kamu Özel İşbirliği projelerine özellikle de kurumlar vergisi 5 puan artırılarak yüzde 30’a çıkarılacak. Kayıt dışı faaliyet gösterenlere ise artırımlı ceza uygulanacak. Bu düzenlemeler özellikle şirketleri ilgilendiriyor.

Öte yandan, vatandaşı doğrudan etkileyen maddelerin çoğu taslaktan çıkarıldı. Konut kirasında istisnanın kalkması ve tapuda gerçek bedelle satış yapılması gibi maddeler yasada yer almayacak. Ancak engellilere araç alımında ÖTV istisnasının 5 yıldan 10 yıla çıkarılması kararlaştırıldı.

Vergi Uzmanı Abdullah Tolu’ya göre yurt dışına çıkış harcına da zam gelmesi bekleniyor. Tolu, yurt dışına çıkış harcının 1500 TL olmasını beklediklerini belirterek düzenlemede yer alan yeni bir maddeye dikkat çekti. Yıllık yeniden değerleme oranında artacağını söyleyen Tolu, örneğin yüzde 50 oranında belirlenirse seneye harcın 2 bin 250 TL olacağını ifade etti.

Vergi paketi ile birlikte uygulanacak cezalar da belirlendi. Başkasının POS cihazını kullananlara 90 bin TL, IBAN’ını kullananlara 30 bin TL ile 20 milyon TL arası, fatura düzenlemeyenlere 1 milyon TL ile 10 milyon TL arası, elden kira ödemelerine ise kira bedelinin yüzde 10’u kadar ceza kesilecek.

Yapılan düzenlemelerin vergi sisteminin daha sağlıklı bir şekilde işlemesine katkı sağlaması ve vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bu kararların yürürlüğe girmesiyle birlikte vergi mükellefleri ve şirketler daha dikkatli olmalı ve yeni düzenlemelere uyum sağlamalıdır.
 

Pools Plus Cyprus

Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu