Teknoloji

Vurulan Rus Su-57 savaş uçağının görüntüsü paylaşıldı

Rusya’nın en gelişmiş savaş uçağı olan Su-57, geçtiğimiz günlerde Ukrayna Ordusu tarafından gerçekleştirilen Kamikaze İHA saldırısı sonucu hasar aldı. Hasarlı Su-57’ye dair görüntü ise sosyal medyada paylaşıldı.

8 haziranda yaşanan olayda Ukrayna, Ukrayna-Rusya Ön Cephesi’ne 589 kilometre uzaklıkta bulunan Astrahan bölgesindeki Akhtubinsk Hava Üssü’nü kamikaze İHA ile hedef almıştı. Kamikaze İHA’nın infilak etmesi sonucu ise Rus Hava Kuvvetleri’nin en gelişmiş savaş uçağı olan Su-57’nin hasar aldığı açıklanmıştı.

STM Banner

Su-57’nin hasar aldığı, MAXAR aracılığıyla doğrulandı. Uydu görüntülerine göre Ukrayna’nın kamikaze İHA’sı, Su-57’nin kanopisine yakın bir bölgede infilak etti. İnfilak sonucu, uçağın sol ön tarafında hasar meydana geldi. Ancak bahsi geçen hasarın, kısa/orta vadede onarılacağı ve vurulan Su-57’nin yeniden uçuş operasyonlarına dönebileceği değerlendiriliyor.

Hasarlı-Su-57

Küçük/orta çaplı bir hasar olsa da Rusya’nın en gelişmiş savaş uçağı olan Su-57, bir muharebe sırasında ilk kez hasar almış oldu. Öte yandan bu hasarın Ukrayna-Rusya Ön Cephesi’ne 589 kilometre uzaklıktaki bir hava üssünde gerçekleşmiş olması, Rus hava savunması için soru işaretleri oluşturuyor.

Su-57 Felon Savaş Uçağı

Su-57, Rus savunma sanayi şirketlerden biri olan Birleşik Uçak Şirketi (Obyedinyonnaya Aviastroitelnaya Korporatsiya – OAK) çatısı altında bulunan Suhoy’un alt kurumlarından Komsomolsk-on-Amur Havacılık (KnAAZ)’ın fabrikasında üretiliyor.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 2024 yılına kadar 22 adet Su-57’nin uçağının teslim edileceğini açıklamıştı.

Su-57’nin seri üretiminde, 2022 yılından itibaren daha gelişmiş bir motorun kullanılması planlanıyordu ancak planlama şu ana kadar hayata geçirilemedi. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, 2028 yılı sonuna kadar 76 adet Su-57’yi hizmete almayı planlıyor.

Seri Üretim Su-57 Savaş Uçağı
Seri Üretim Su-57 Savaş Uçağı

Rus Sukhoi firması tarafından geliştirilen Su-57, hava-hava ve hava-yer yer hedeflerini imha etmek üzere geliştirilmiş çok amaçlı bir avcı uçağıdır. 5’inci nesil savaş uçağı olarak tasarlanan ve bu kapsamda; iç silah istasyonları, RAM boyası ve stealth karakteristikleri gereği sivri tasarımları bulunan Su-57’nin, henüz motorları sebebiyle 4++ nesil olduğu bilinmekte. Şu ana kadar Suriye’de çeşitli muharebe şartlarında test edilen Su-57’nin, Saturn Izdeliye 30 motorlarına kavuşmasının ardından tam anlamıyla stealth ve 5’inci nesil olarak nitelendirilebileceği değerlendirilmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com


&nbsp
Sarsılmaz

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu