Son Dakika

Yargıtay, Telefonla Kazaya Neden Olan Şoförün Ceza Azlığına Karar Verdi.

İstanbul’da bir halk otobüsü sürücüsü, karşıya geçmek için bekleyen bir yayaya çarptı ve kazada yayalar ağır yaralandı. Ancak, kaza sonrasında yayada gerekli müdahaleler yapıldı ancak kurtarılamadı ve yaşamını yitirdi. Olayın ardından açılan davada, otobüsün güvenlik kamera kayıtları incelendi ve sürücünün kazanın meydana geldiği sırada cep telefonu kullanarak, bir kişiyle sohbet ettiği tespit edildi.

Mahkeme, sürücüyü cezalandırmak için 2-6 yıl arasında hapis cezasını içeren “taksirle öldürme” suçundan ceza verdi. Ancak, yapılan temyiz sonucunda Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu ve az bulunan cezayı artırdı. Daire, kamera kayıtlarında sürücünün hız sınırının 50 kilometre olduğu bir caddede seyir halindeyken bir kişiyle sohbet ettiğinin ve cep telefonu kullandığının görüldüğünü ve bu davranışın seyir güvenliğini tehlikeye soktuğunu belirtti.

Kararda, sürücünün yola gereken dikkati vermeden ve direksiyon hakimiyetine özen göstermeden seyretmesi sonrasında yayayı ikaz ederek etkili fren tedbirine başvuramadığı ifade edildi. Daire, sanığın “bilinçli taksir” koşullarının oluştuğunu ve Türk Ceza Kanunu’nun 22/3. maddesi uyarınca cezada artırım yapılması gerektiğini belirtti.

Türk Ceza Kanunu’nun “bilinçli taksir” ile ilgili 22/3. maddesi, taksirli suça ilişkin cezanın 3’te 1’den yarısına kadar artırılmasını öngörüyor. Bilinçli taksirle öldürme suçundan mahkumiyet kararı verilmesi gereken olayda, suç vasfında yanılgıya düşülerek eksik ceza tayininin bozma nedeni sayıldığı kaydedildi.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu