Yeni ortak arayışındaki Rusya, Körfez ülkelerine yöneliyor

Ukrayna’ya karşı üç yıldır sürdürdüğü savaşı devam ettiren Rusya, yeni ekonomik ve askeri ortaklar arayışında yönünü Körfez ülkelerine çevirdi. Bu kapsamda Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, 17 Nisan’da Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
Reuters tarafından yapılan habere göre ziyaret sırasında iki lider, her ülkenin de 1 milyar Dolar’dan fazla katkıda bulunacağı ortak bir yatırım fonu oluşturulacağını duyurdu. Her ne kadar anlaşmanın ayrıntıları açıklanmasa da Rus haber ajansı Interfax’a göre anlaşmanın kapsayacağı sektörlerden biri de teknoloji.
Interfax’ın RDIF’den aktardığı habere göre, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve Katar Yatırım Otoritesi, ilk yatırım platformunu 2014 yılında kurdu ve platform bugüne kadar Rusya genelinde bankacılık hizmetleri, yapay zeka, metal üretimi, taşımacılık ve lojistik alanlarında çeşitli projelere yatırım yapılmasını sağladı.
Söz konusu açıklamadan birkaç gün sonra ise Umman Sultanı Heysem bin Tarık El Said, Körfez ülkelerinden Moskova’yı ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu. Umman lideriyle yaptığı görüşmenin ardından Putin, 2025 yılı içinde Arap Devletleri Ligi ülkeler grubuyla bir zirve düzenleme niyetinde olduğunu açıkladı. Halihazırda 22 üye ülkesi bulunan bölgesel örgüt, ortak çıkarları ilgilendiren konularda daha yakın iş birliğini teşvik etmeye odaklanmakta.
Defense News tarafından yapılan habere göre Kremlin’in ilk kez böyle bir zirveye ev sahipliği yapacağı belirtilirken, geçtiğimiz yıl Rusya’nın birçok Körfez ülkesinin anlaşmazlık yaşadığı İran ile askeri iş birliğini derinleştirmeye çalışması da dikkat çekiyor. Öte yandan Umman Sultanı El Said’in Moskova ziyareti, 26 Nisan’da Umman’da bir araya gelecek olan ABD’li ve İranlı üst düzey yetkililerin olası bir nükleer anlaşmaya ilişkin müzakereleri sürdürmek üzere yapacakları toplantı öncesinde gerçekleşti.
Bu süreçte İran, Rusya ve Çin geçtiğimiz ay Umman Körfezi’nde beşinci ortak deniz tatbikatını gerçekleştirirken bir diğer taraftan Rus savunma şirketleri, Orta Doğu’da düzenlenen son savunma fuarlarında öne çıkarak küresel silah pazarına geri dönmeye çalışıyor.
İlgili Olarak
Çin vatandaşlarının Rusya’dan askeri teçhizat kaçırdığı iddiası
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.