Türk Dünyası

Yıllık Gelirimizin %9’unu Turizme Harcıyoruz – Türk Haber Dünyası – OpenAI Destekli Türk ve Dünya Haberleri

 

Hostinger Macaristan Turizm Sektörü: MBH Bankası’nın Analizi

Bu yılın turizm sezonunun zirvesine ilişkin sonuçları görüyoruz ve MBH Bankası’nın sektör görünümüne göre bu sonuçlar hayal kırıklığı yaratmamıştır. Sektör, Macaristan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına (GSYİH) %10’dan fazla katkıda bulunarak doğrudan ve dolaylı olarak 400.000 kişinin geçimini desteklemektedir. Ayrıca, geçen 4 yıl şirketler için zorlu olmuş olsa da, konaklama sayıları şimdi COVID öncesi seviyeleri aşabilir, Világgazdaság belirtmektedir.

MBH Bankası Analiz Merkezi’nin Kıdemli Sektör Müdürü Flóra Horti, dünya genelinde turizm sektörünün pandemi öncesi seviyelere yakın bir performans sergilediğini doğruladı. Geçen yıl sektör, küresel GSYH’ye %9 katkıda bulunurken, bu yıl %10-11 arasındadır. Yunanistan’ın payı %20 iken, Almanya’nın payı %9’dur.

Macaristan’da yazın ülkeyi 7 milyon turist ziyaret ettiği belirtilmiştir. Hükümetin hedefi, turizmin GSYİH’daki payını 2030’a kadar %16’ya çıkarmak ve yılda 50 milyon geceleme sağlamak olduğundan, odak noktası havaalanı gelişimine yöneliktir.

Temmuz ayında yabancı seyahat edenlerin sayısı %11 artarken, yerli seyahat edenlerin sayısı %0,5 azalırken, gecelemeler yıllık bazda %2 arttı. Ekonomideki yükselen reel maaşlar, popüler Macar yan haklarından biri olan SZÉP kartlarındaki harcamalar ve enflasyonun normalize olmasıyla turizmin pandemi öncesi seviyelere ulaşması beklenmektedir. Budapeşte Havaalanındaki trafiğin de ciddi oranda artması, COVID öncesi seviyelerin oldukça üstündedir.

Yurt içindeki gecelemelerde hafif bir düşüş, halen Hırvatistan ve Yunanistan’ın Macarlar arasında popüler olan destinasyonlar olmasının sonucudur.

Macarlar yıllık ortalama maaşlarının %4’ünü yurt içi tatillere, %5’ini ise yurt dışı tatillere harcamaktadır. Budapeşte yabancılar arasında en popüler destinasyon iken, Balaton Gölü çevresi Macarlar arasında en popülerdir. Uzun hafta sonları daha yaygındır, tatilciler seyahatlerini kısa süre öncesinde rezervasyon yapmaktadır.

Avrupa Birliği’nde konaklama sektöründe işgücü sıkıntısı görülmektedir. Konaklama tesislerinin sayısı bir yılda 2.000 azalarak (başlıca Budapeşte ve Békés ilinde), pandemi yılından 6.000 fazla olmak üzere azalmıştır. Enerji fiyatları ve forint-euro kuru da zorlayıcıdır.

MBH Bankası Ürün Yönetimi Direktörü Tamás Kelemen, Macaristan’da en popüler yan hak olan SZÉP kartlarının, insanların en çok harcama yaptığı konaklama ve yemek yeme alanları olduğunu belirtti. Kart sahiplerinin sayısı bu yıl tekrar artarken, kartı kullanarak neredeyse üç milyon kişi vardır.

Temmuz-Ağustos, Macarların seyahat ettiği en popüler zaman olup, esasen sezonun zirve zamanıdır. İnsanların çoğu, tatilde 4-7 gün geçirir ve bunun %80’ini kredi yerine birikimlerinden finanse eder.

Yurt dışında yapılan alışverişlerin büyük bir kısmı kredi kartlarıyla gerçekleşse de, birçok insan tüm kredi kartlarını dahi taşımamakta; çünkü mobil ödemeler artmaktadır. Ancak araç kiralaması veya konaklama rezervasyonu yaparken insanlar genellikle fiziksel kart istemektedir.

Via Világgazdaság; Öne çıkan görsel: Pexels

Bu haber bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu