Türk Dünyası

“Yitip Giden Yerleşimleri Sergileyen Küçük Dünyalar” – Türk Haber Dünyası – OpenAI Destekli Türk ve Dünya Haberleri

 

Hostinger Pécs’teki Janus Pannonius Müzesi Etnografik Bölümü’nde düzenlenen uluslararası bir sergi olan Atlantis – Küçük Dünyalar, yok olmuş ve tehlikede olan yerleşim yerlerinin tarihine benzersiz bir bakış sunacak.

Macaristan ve diğer Avrupa ülkelerinden araştırmacılar, unutulmuş köylerden hikayeler, nesneler ve fotoğraflar toplayarak bu sergiyi hazırladılar. Sergi, yerel toplulukların savaş veya sanayileşme gibi sebeplerle nasıl kaybolduğunu, ses enstalasyonları ve görsel unsurların karışımıyla gözler önüne seriyor.

Sergi aynı zamanda 2024 yılında binlerce kilometrelik bir yolculuk sırasında toplanan günümüz görüntüleri ve ses kayıtlarını da içeriyor. Bu etkileyici enstalasyonlar, ziyaretçi deneyimini artırarak, kaybolmuş bu yerleşim yerlerinin hikayelerini çarpıcı ve modern bir şekilde canlandırıyor.

Macaristan, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Almanya’dan araştırmacılar bu projede işbirliği yaptılar. Macar araştırmacılar, Novi Sad’dan bir tarihçi ve Pécs Üniversitesi ile Budapeşte Etnografya Müzesi’nden uzmanlarla çalışarak bu sergiyi hayata geçirdiler. Ayrıca eski sakinlerle yapılan detaylı saha araştırmaları ve röportajlar, bu toplulukların gerçek tarihine ışık tutuyor.

Sergide, Macar köyleri arasında birçok önemli yer de öne çıkıyor. Dolina Köyü, 1946’da Alman nüfusunun sürgün edilmesinden sonra tarla altına alındı ve 2022 yılında keşfedildi. Baranya ilçesindeki Korpád köyü ise yabani bir ormanla kaplı durumda, sadece meyve ağaçları insan yerleşimini işaret ediyor. Baranya ilçesinde yer alan Gyűrűfű köyü ise yeni ve eski sakinlerinin hikayelerini anlatan bir çevreci köy olarak yeniden nüfusa kavuşmuş durumda.

Ada-Kaleh (Romanya), Demir Kapı Barajı altında kalan köylerden biri iken; Geamana (Romanya) bir cevher rezervuarının sularına gömüldü. Zavrsje (Hırvatistan) ise bir zamanlar İtalyanlar tarafından yerleşilen ve şimdi sadece hatıralarda kalan bir köy. Gakovo ve Krusevlje (Sırbistan) ise II. Dünya Savaşı sırasında hapsedilen köyler arasında yer alırken, biri yaşanılabilirken diğeri maalesef insanlar için uygun olmadı.

Bu benzersiz sergi, unutulmuş köylerin hikayelerini, insanlarını ve kaderlerini gün yüzüne çıkararak, tarihin, politikanın ve ilerlemenin Avrupa’daki küçük topluluklar üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu