Teknoloji

Yunan donanmasının Kızıldeniz’de zorlu günleri

Yunanistan’ın Kızıldeniz’de görevde olan Hydra fırkateyninin mürettebatı, Kızıldeniz’de yaşanan trajik olaylar nedeniyle Yunanistan Genelkurmay Başkanı tarafından dinlenecek.

Yemen’deki Husi güçlerinin saldırılarına karşı ticari gemileri korumak üzere AB’nin Aspides deniz misyonunun bir parçası olarak Hydra fırkateyni Kızıldeniz’de üç aydır görev yapıyordu. Bu bağlamda Kızıldeniz’deki ilk muharebe operasyonundan dönmekte olan fırkateyninin 205 mürettebatı yaşanan olaylar hakkında Yunan Genelkurmay Başkanı tarafından dinlendi.

Kızıldeniz’de Hydra’ya eşlik edecek olan ikinci fırkateyn Psara’nın 19 Haziran’da yola çıkmasından önce Genelkurmay Başkanı, moralleri düzeltmek ve bu görevin yüksek derecede tehlikeli olduğuna dair basına sızan haberleri durdurmak amacıyla Hydra fırkateyninin mürettebatıyla bir araya geldi. Bu bağlamda Genelkurmay Başkanı, kendileriyle ne kadar gurur duyduklarını ifade ettikten sonra özel bir törenle kendilerine madalya verileceği sözünü verdi.

Hydra sınıfı HS Spetsai (F-453) fırkateyni.

Görevi sırasında fırkateyn, Husilere ait bir insansız hava aracını düşürdü ve diğer üç insansız hava aracını ateş altında tutarak rota değiştirmeye zorladı. Askeri kaynaklar Yunan Kathimerini gazetesine konuşlandırma sırasında alınan derslerin deniz eğitiminde değerli olacağını ifade etmekte. Ancak Yunan merkezli iEidiseis tarafından 10 Haziran’da açıklandığı ve mektupla teyit edildiği üzere, mürettebat üyelerinin Kızıldeniz’de geçirdikleri 102 günün ardından “cehennemden döndüklerini” hissettikleri vurgulanmakta.

Ayrıca habere göre mürettebat, Genelkurmay’a “intihar görevi” olarak nitelendirdikleri görevde yaşananları en acı bir biçimde anlattılar çünkü göreve gönderilen MEKO tipi fırkateyn herhangi bir modernizasyondan geçmemişti. Bu nedenden dolayı sistemlerin “kör” kaldığı ve Husilerin sahip olduğu gelişmiş silah sistemlerine karşı koymakta oldukça zorlandığı vurgulanmakta.

Tüm bunlara ek olarak 19 Mayıs’ta Aden Körfezi’nde bir ticaret gemisine eşlik eden Hydra fırkateyninin sadece 150 metre uzağında bir Husi füzesinin patlaması gibi kritik anlarda gemi reflekslerinin zayıf kaldığı ifade edilmekte. Larissa’daki NATO Harekât Merkezi, füzenin geminin yanında patlamasından bir dakika sonra füzenin fırlatıldığı konusunda Hydra fırkateyninin komutanını uyarmış ve füze büyük dalgalara ve fırkateynin şiddetli bir şekilde sallanmasına neden olmuştur. Bu olay ışığında fırkateyn, Cibuti limanına yanaştıktan sonra on mürettebat derhal ülkelerine geri gönderilmeyi talep etmiştir.

Hs Hydra (F-452) Fırkateyni

iEidiseis kaynaklı haberde, Yunan fırkateyninin üzerinde sürekli uçan Husi İHA’larına karşı eski Phalanx yakın hava savunma sisteminin karşı koyamadığı hatta gemideki deniz komandolarının silahlarıyla onları vurmaya çalıştığı belirtilmekte. Hydra’nın başlangıçta planlandığı gibi Temmuz ayının sonunda değil de Haziran ayının başında dönmesinin nedeni de bu olarak gösterilmektedir.

İlgili Olarak

Yunan donanmasından modernizasyon hamlesi

Yunanistan’dan Husi İHA’sına angajman

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu