Yunan Fırkateyni Tekrar Kızıldeniz’de | SavunmaSanayiST
Yunan Donanmasına ait MEKO sınıfı HYDRA (F-452) firkateyni, Avrupa Birliği’nin “Kalkanlar” misyonu kapsamında sessiz sedası bir şekilde Kızıldeniz’e konuşlandı.
HYDRA Firkateyni, Haziran 2024’te de aynı misyon kapsamında Kızıldeniz’de görev yaparken Husi’lerin saldırıları sonrası başarısız olmuş ve görevden çekilmişti. Firkateyn, iddiaya göre bu sefer İHA’lara karşı bazı modernizasyonlarla Kızıldeniz’e döndü.
Husi Tehditleri Geri Çekilmesine Sebep Olmuştu
HYDRA’nın konuşlandırılması, geçtiğimiz yıl aynı bölgede yaşanan bir dizi olaydan sonra gerçekleşti. O dönemde, firkateyn bir ticari gemiye eşlik ederken Husi güçlerinin fırlattığı bir füze geminin 150 metre uzağında patlamıştı. Bu olay, mürettebatın güvenliğinden duyduğu endişeyi artırmış ve geminin erken dönüşüne neden olmuştu.
Yaşanan bu saldırılar, HYDRA’nın modern drone karşıtı savunma sistemlerinden yoksun olduğu ortaya çıktı. Yunan Donanması bu kapsamda HYDRA’yı KENTAVROS anti-drone sistemiyle donattı. Daha önce PSARA ve SPETSAI firkateynlerinde test edilen KENTAVROS’un, insansız hava araçlarına karşı etkili bir savunma sağladığı iddia ediliyor. Bu modernizasyon ile HYDRA’nın Kızıldeniz’deki Husi tehditlerine karşı koyması amaçlanıyor.
Modernizasyon İhtiyacı
HYDRA’nın Kızıldeniz’deki görevi, Yunan Donanması’nın MEKO sınıfı firkateynlerinin modernizasyon ihtiyacını tekrar gündeme taşıdı. 1992’de hizmete giren HYDRA, eski elektronik sistemlerle çalışıyor ve modern deniz tehditlerine karşı yetersiz kalıyordu.
Başlangıçta, dört MEKO sınıfı firkateynin modernizasyon maliyeti yaklaşık 1 milyar avro olarak tahmin edilmiş ve yeni FDI Belharra firkateynlerinin satın alınması nedeniyle bu plan rafa kaldırılmıştı. Ancak bölgedeki güvenlik taleplerinin artması ve modernizasyonun aciliyet kazanması üzerine maliyet azaltımına gidilerek daha ölçekli bir plan önerildi.
Güncel plan kapsamında, gemi başına 100 milyon avroluk bir bütçeyle dört firkateynin toplam 400 milyon avroya modernize edilmesi planlanıyor.
Bu “yüzesel” modernizasyon, tehdit algılamayı iyileştirmek için güncellenen radar sistemlerinin yanı sıra dört firkateynin tamamına KENTAVROS anti-drone sisteminin kurulmasına yönelik olacak. Bu modernizasyonlar, gemilerin operasyonel ömrünü 10 ila 12 yıl uzatmayı hedefliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / Ekathimerini.com