Teknoloji

Yunanistan 20 adet F-35A savaş uçağı alıyor

 

Hostinger

Lockheed Martin ile Yunanistan 3.76 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı.

Yunanistan, ABD Dışişleri Bakanlığı Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile F-35A savaş uçaklarını sipariş etmek üzere 3.76 milyar dolar tutarında teklif ve kabul mektubu (LOA) imzaladı. 25 Temmuz günü imzalanan sözleşme çerçevesinde Yunanistan, Lockheed Martin şirketinden 20 adet F-35A Lightning II savaş uçağını tedarik edecek. Buna ek olarak 20 adet daha F-35 savaş uçağının tedarik edilebilir olduğu anlaşmada yer almakta.

2024 yılının Ocak ayında ABD, Yunanistan’a tahmini 8.6 milyar dolar maliyet ile 40 adede kadar F-35A savaş uçaklarını alabilmesine onay vermişti. Güncel anlaşma neticesinde Lockheed Martin, 2028 yılında teslimata başlayacak. 2033 yılına gelindiğinde ise 20 adet F-35A savaş uçağının teslimatı tamamlanmış olacak.

Breaking Defense tarafından yapılan habere göre; Yunanistan’ın hâlihazırda envanterinde bulunan F-4 ve Mirrage-2000 savaş uçaklarının yerini alması planlanan uçaklar, Andravida Hava Üssü’ne konuşlandırılacak. Anlaşma çerçevesinde Yunan mühendisler ABD’de eğitim alacak. Ayrıca, Andravida şehrine uçuş simülatörleri kurulacak ve ilgili teknik destek unsurları da Lockheed Martin tarafından sağlanacak.

Lockheed Martin Başkan Yardımcısı olan F-35 Genel Müdürü Bridget Lauderdale, şu açıklamada bulundu:

“Yunan Hava Kuvvetleri, birkaç on yıldır ortağımız. Yunanistan’ın F-35 programına katılan 19. ülke olmasıyla bu ilişkiyi sürdürmek bizim için bir onurdur. F-35, Yunanistan’ın egemenliğini ve müttefiklerle operasyonel kabiliyetlerini güçlendirecek tek savaş uçağıdır.”

Güncellenen listeyle birlikte F-35 savaş uçaklarını kullanan ülkeler; Almanya, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Güney Kore, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Norveç, Polonya, Romanya, Singapur, Yunanistan ve üretici konumundaki ABD’dir.

İlgili Olarak

Yunanistan’dan ilave Rafale savaş uçağı talebi

Melek Cevşen Yücel

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu