Teknoloji

Yunanistan Ukrayna’ya F-16 vermeyi reddetti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Ukrayna’yı destekliyoruz, ancak F-16 uçaklarını teslim etmeye hazır değiliz.”

Yunan Hava Kuvvetleri şu anda Mirage 2000-5, F-4 Phantom, F-16 Block 30, F-16 Block 50/52, F-16 ‘Viper’ ve Rafale gibi çeşitli modellerde savaş uçakları kullanmaktadır. Kısa bir süre önce Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, filo sayısını azaltarak Yunan savaş uçaklarını rasyonalize etme ihtiyacını vurguladı.

Zone Militaire kaynaklı habere göre F-4 Phantom ve Mirage 2000-5’in yakın gelecekte hizmetten çekilmesi bekleniyor. F-16’lara gelince, Block 50/52 versiyonları Viper standardına yükseltilmesi hedeflenmekte. Bu bağlamda Yunan basını bu uçakların Hollanda, Danimarka, Norveç ve Belçika tarafından bu tipte en az 45 uçak sözü verilmiş olan Kiev’e satılabileceğini öne sürdü.

HAF F-16D Block 52

Newsbreak’in 7 Nisan tarihli Yunanca baskısı “32 adet F-16C/D Blok 30’un Ukrayna’ya transferine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.” şeklinde yazdı. Üç gün sonra Yunanistan Savunma Bakanı ile Hollandalı mevkidaşı Kajsa Ollongren arasında gerçekleşen görüşmede, Hollanda’nın Danimarka ile birlikte Yunanistan’ın da katıldığı “Ukrayna için F-16” koalisyonuna liderlik ettiği göz önüne alındığında, söylentileri daha da güçlendirmişti.

Ancak Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis 15 Nisan’da Polonya gazetesi Rzeczpospolita’ya verdiği bir röportajda spekülasyonlara son noktayı koydu. Miçotakis, “Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak isterim ki F-16 uçaklarını Ukrayna’ya transfer etmeye hazır değiliz. Bu bilgi medyada yer almıştır ancak yanlıştır. Ancak Ukrayna’yı desteklediğimizi ve desteklemeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim.” dedi. Aynı zamanda Yunanistan ile Türkiye’nin arasındaki sınır anlaşmazlıklarına değindi.

Yunan Başbakan Miçotakis röportajında, “Ukrayna’ya elimizden geldiğince destek olmaya devam edeceğimize dair söz verdim, ancak bunu kendi gücümüzden ödün vermeden yapacağız, çünkü biz de dünyanın karmaşık bir bölgesinde yaşıyoruz.” dedi. Açıklamalarının devamında ise “Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili çok karmaşık bir sorunumuz var. Henüz çözüme kavuşturmak mümkün olmadı. Ancak bu, Türk provokasyonlarına karşı sürekli teyakkuz halinde olmamız gerektiği anlamına gelmiyor.” diyerek Atina ile Ankara arasındaki ilişkilerin geçen yıldan bu yana iyileştiğini belirtti.

Yunan Hava Kuvvetleri’nin “005” seri numaralı F-16 Viper savaş uçağı.

İlgili Olarak

Ukraynalı pilotlar, F-16 savaş uçakları ile uçmaya başladı

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu