Teknoloji

Yunanistan’dan Bradley ZMA tedarikine olumsuz yanıt

 

Hostinger

Yunanistan, ABD’nden tedarik etmeyi planladığı ikinci el Bradley M2A2 ZMA’nın kullanıma uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Yunan medyası On Alert tarafından yapılan habere göre Yunanistan’ın ABD’nden tedarik etmeyi planladığı ikinci el Bradley M2A2 ZMA’larla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Habere göre ABD’nin hibe yoluyla Yunanistan’a tedarik etmeyi planladığı Bradley M2A2 ZMA’ların işlevini yerine getiremeyeceği ifade edildi.

Yunan Silahlı Kuvvetleri yetkilileri, Amerikan yetkililerine özellikle de Atina’daki büyükelçilikteki Yunan-ABD Askeri İş Birliği Ofisine ODC’ye (Savunma İşbirliği Ofisi), Amerika’nın EDA (Aşırı Savunma Makaleleri) programı aracılığıyla yaptığı teklifin Yunanistan için mantıklı olmayacağını bildirdi. Yunan yetkililerin bu görüşü ifade edilmesiyle birlikte teklif, ABD Silahlı Kuvvetleri rezervlerinden ücretsiz fazla askeri malzemenin alınmasına ilişkin ilgili prosedürde öngörüldüğü gibi ordu personelinin daha fazla müzakereyi durdurmasıyla reddedildi.

M2A2 Bradley Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA)

Bradley ZMA’ların tedariki için görevlendirilen Yunan ordusu komisyonu, ilk olarak iki ay önce Mississippi’deki Camp Shelby tesislerine giderek 62 adet araç seçmişti. Daha sonra Teksas’a geçen komisyon, BAE Systems’in Teksas’taki tesislerini ziyaret etti. Buradaki incelemeler sırasında 102 araç daha seçilmişti.

Bunun öncesinde ZMA’lar ABD’de test sürüşü gerçekleştirdi ve 62 adet ikinci el Bradley M2A2, ODS-SA’nın Yunan Silahlı Kuvvetleri yöneticilerinden oluşan uzman bir kadronun kontrolü altında yapıldı. Yunan subaylar ZMA’ları inceleyerek bir takım sorunlarla karşı karşıya olduklarını tespit etti. Uzun süreli hizmet dışı bırakmanın hem mekanik hem de genel imaj açısından ciddi olumsuz etkileri olduğu belirtildi.

Bu ZMA’ların operasyonel duruma döndürmenin zaman alacağı ve her şeyden önce mekanik ve elektronik teçhizatın yanı sıra silah sistemleri satın almak için önemli miktarda fon gerekmekteydi. ABD’deki ZMA inceleme ekibinin gözlemlerine dayanarak ZMA’ların durumu, 62 adet Bradley’in Yunan Silahlı Kuvvetleri tarafından sınıflandırılmasına rağmen programın ekonomik açıdan kârsız olduğuna karar veren Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin denetimi altındaydı. Amerikalılar eksikliklere rağmen bu ZMA’lar için işlevsel olduğunu belirtmişti.

İlgili Olarak

Yunanistan’dan KC-135R tanker uçağı talebi

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu