Teknoloji

Yunanistan’ın çok katmanlı hava savunmasında hedef 2027

 

Hostinger

Yunanistan, 2.8 milyar Euro bütçeli çok katmanlı hava savunma projesi Aşil Kalkanı’nı 2027’ye kadar hayata geçirmeyi hedeflerken, İsrail ile iş birliğini güçlendiriyor.

2 Nisan Çarşamba günü hükümetinin uzun vadeli savunma stratejisini açıklayan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e göre, yaklaşık 2.8 milyar Euro olarak öngörülen ve ülkenin çok katmanlı hava savunma projesi olan “Aşil Kalkanı” programının büyük bir kısmının 2027 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Savunma alımlarıyla ilgili bir parlamento oturumunda konuşan Miçotakis, tüm ayrıntıları ele almasa da 2036 yılına kadar ayrılan 27 milyar Euro’luk bütçenin çoğunun nasıl kullanılacağına dair genel bir bilgi verdi. Ayrıca Miçotakis, hava ve füze savunma kabiliyetlerinin arttırılması hususunda İsrail’i stratejik bir ortak olarak vurguladı.

BARAK MX hava savunma sistemi (Görsel: IAI)

Yunanistan’ın Patriot sistemine sahip olduğunu ancak mevcut talebin dört ile beş yıl içerisinde yeni bir sistem için kaynak yaratabileceğini söyleyen Miçotakis, “Avrupa’nın kabiliyetleri sınırlı. Stratejik bir ittifakı paylaştığımız İsrail bu kabiliyetleri daha erken sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Yunanistan merkezli Intracom Defense şirketini satın almasının ardından Yunanistan’da faaliyet göstermeye başlayan İsrailli havacılık ve savunma şirketi Israel Aerospace Industries (IAI) üretimi Barak hava savunma füze sistemi ile ilgili görüşmelere de değindi. Kathimerini tarafından yapılan habere göre Yunanistan, İsrail’in Barak hava savunma sistemini eskiyen Sovyet menşeli S-300’lerin yerine tedarik etmek istiyor.

İsrail’in söz konusu hava savunma mimarisinde oynayacağı rol dışında Almanya da projede yer almak istiyor. Bu bağlamda geçtiğimiz Mart ayı içerisinde Almanya’nın Yunanistan Büyükelçisi ve Savunma Ataşesi, Yunanistan’ın Aşil Kalkanı projesi için Alman IRIS-T hava savunma sistemini tanıtan şirketin ofislerini ziyaret etmişti. Bu çerçevede görüşmelerin NATO liderliğindeki Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (ESSI) aracılığıyla IRIS-T’nin Yunan hava savunma ağına entegre edilmesine odaklandığı iddia edildi.

Yunanistan’a İsrail tabanlı hava savunma şemsiyesi

2025 yılının ilk günleri Yunanistan merkezli MILTECH Hellas SA ile Israel Aerospace Industries (IAI), Yunan hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesi ve modernizasyonu projesi kapsamında iş birliği anlaşması imzalamıştı. Anlaşma IAI’nın Barak MX hava savunma sistemini Yunanistan’a tedarik edeceği ve MILTECH’in ise elektronik sistemler ve ilgili alt bileşen üretimi ile sistem entegrasyonu alanında projeye katkı sağlayacağı belirtilmişti.

MILTECH ve IAI arasında imzalanan iş birliği anlaşması (Görsel: Hellenic Defence)

Bu bağlamda Yunanistan’ın İsrail’den tedarik edeceği hava savunma sistemlerinin tahmini maliyetinin 2.5 milyar Euro tutarında olacağı aktarılmıştı. Defence Review tarafından yapılan habere göre söz konusu bütçe; önleme füzelerini, lançerleri, komuta kontrol merkezlerini, destek araçlarını, sensörleri, radarları ve başlangıç teknik destek paketinin alımını da kapsayacak.

İlgili Olarak

Yunanistan’ın silahlanma programının detayları belli oluyor

Fransa’dan Yunanistan’a yerli gemi üretim hattı önerisi

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu