Dünya

Yüzlerce bilim insanı imza topladı: Yapay zekayı durdurun


Yaşamın Geleceği Enstitüsü (Institute for the Future of Life) tarafından yayınlanan mektupta, “Güçlü yapay zeka sistemleri, ancak etkilerinin olumlu olacağından ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda; doğru, güvenli, yorumlanabilir, şeffaf, sağlam, uyumlu, güvenilir olduğunda geliştirilmelidir” denildi.


İmzacılar arasında Elon Musk, Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak ve transhümanist tarihçi Yuval Noah Harari gibi tanıdık isimler de var.


AI aleyhindeki mektup yapay zeka hakkında ne diyor?


Serbest meslek sahibi olma ve yanlış bilginin artması, mektupta vurgulanan AI teknolojileriyle ilgili ana endişelerden ikisi.


Yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için GPT 4, ve benzeri AI çözümlerinin “kamuya açık ve doğrulanabilir” olması gerektiği söyleniyor.


Mektup metninde “Bu duraklama hızlı bir şekilde düzenlenemezse, hükümetler devreye girmeli ve bir askıya alma başlatmalıdır” ifadesi yer alıyor.


Musk, makine zekasının insanlarınkini gölgede bıraktığı noktanın 2025’te geleceğini ve insanların süper bilgisayarların evcil hayvanları olma riskiyle karşı karşıya kalacağını tahmin ederek uzun süredir yapay zekanın tehlikeleri konusunda uyarıda bulunuyor.


Yaşamın Geleceği Enstitüsü, Londra merkezli Founders Pledge grubu ve Silicon Valley Community Foundation tarafından finanse ediliyor.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/TRT

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Yapay zeka teknolojisi, son yıllarda hızla gelişiyor ve dünya genelinde birçok sektörde kullanılıyor. Bu teknolojinin kullanım alanları her geçen gün artarken, bazı bilim insanları yapay zekanın dünya üzerinde yaratabileceği tehlikelere dikkat çekiyor. Yüzlerce bilim insanı, yapay zekanın durdurulması için bir kampanya başlattı.

Kampanyada imza toplayan bilim insanları, yapay zeka teknolojisinin gelişmesinin kontrolden çıktığına ve insanlığı tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Yapay zeka teknolojisinin insanların yerini alabileceği ve insanların işsiz kalmasına neden olabileceği, ayrıca yapay zekanın küresel güvenlik sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.

Yapay zekanın savaşlarda kullanılması gibi risklerin yanı sıra, çevre kirliliği, kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi önemli sorunların çözümü için de yapay zeka teknolojisi kullanılıyor. Ancak, yapay zeka teknolojisinin doğal kaynakların kullanımını artırabileceği ve böylece çevre üzerindeki baskıyı artırabileceği belirtiliyor.

Yapay zeka teknolojisini durdurmak için imza toplayan bilim insanları, teknolojinin insan haklarına saygı göstermesi, yasalardan bağımsız davranmaması ve etik kurallara uygun olması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, yapay zeka teknolojisi hakkında daha fazla araştırma yapılması ve teknolojinin insanlara zarar vermeden kullanılması üzerinde çalışmalar yapılması gerektiği de vurgulanıyor.

Bazı bilim insanları, yapay zeka teknolojisini durdurmak yerine, teknolojinin kontrollü bir şekilde geliştirilmesi ve kullanılması için çalışılması gerektiğini savunuyor. Ancak, yapılan çalışmalarda yapay zekanın kontrol edilemez hale gelebileceği ve kontrol edildiği düşünülen durumlarda bile beklenmedik sonuçlar doğurabileceği görülüyor.

Yapay zeka teknolojisinin durdurulması veya kontrol altına alınması konusunda bilim dünyasında farklı görüşler olsa da, konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiği kesin. İnsanlığın faydasına olacak şekilde kullanılabilen yapay zeka teknolojisinin, dünya üzerindeki sorunların çözümünde önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor. Ancak, teknolojinin olası riskleri konusunda da dikkatli olunması gerekiyor.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu