Ekonomi

Şahin mi, güvercin mi! Fed faizi ne yapacak? ABD’de çarpıcı rapor…

Fed’in enflasyonu düşürme çabalarının tarihini inceleyen bir rapora göre Fed’in faiz oranlarını önemli ölçüde yükseltmeden enflasyonu düşürmesi pek olası değil.

Ekonomistler Stephen Cecchetti, Michael Feroli, Peter Hooper ve Kermit Schoenholtz tarafından ortaklaşa kaleme alınan makale, “Merkez Bankası kaynaklı bir enflasyon düşüşünün resesyon olmadan meydana geldiği hiçbir örnek bulamıyoruz” dedi.

Ayrıca eski Fed Yöneticisi Frederic Mishkin de, Chicago Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından para politikası forumunda sunulan dosyanın yazarları arasında yer alıyor.

YUMUŞAK İNİŞ OLASI DEĞİL

Rapor, Mevcut birçok Fed yetkilisinin yüksek fiyatlar ile mücadele ederken “yumuşak iniş” yapabileceklerine dair düşüncelerine rağmen, bunun pek olası olmadığını söylüyor.

Petrolde Rusya'nın arz kesintileri piyasayı etkilemedi

Petrolde Rusya’nın arz kesintileri piyasayı etkilemedi

Bununla birlikte, makale muhtemelen gidilecek bir yol olduğunu öne sürerek “Temel modelimizin simülasyonları, Fed’in 2025′in sonuna kadar enflasyon hedefine ulaşmak için politikayı önemli ölçüde daha da sıkılaştırması gerekeceğini gösteriyor” tezini sürdü.

ENFLASYON STANDARDINDAN VAZGEÇİLMEMELİ

″İstikrarlı enflasyon beklentileri varsayıldığında, Fed’in enflasyonun 2025′in sonuna kadar hafif bir durgunluk olmadan yüzde 2 hedefine döndüğü yumuşak bir iniş tasarlama yeteneği konusunda şüpheli” olduklarını belirten araştırmacılar, yüzde 2′lik enflasyon standardını yükseltme fikrini de reddetti.

Ayrıca araştırmacılar, Fed’in Eylül 2020′de kabul edilen yeni politika çerçevesinden vazgeçmesi gerektiğini söylüyor. Bu değişiklik, daha kapsayıcı bir istihdam toparlanması adına enflasyonun normalden daha yüksek seyretmesine izin veren ”ortalama enflasyon hedeflemesi”ni uyguladı.

MEVCUT FED’İN GÜVENİLİRLİĞİNE VURGU

Araştırmacılar, Fed’in işsizlik keskin bir şekilde düştüğünde oranları artırmaya başladığı önleyici moduna geri dönmesi gerektiğini söylüyor.

Morgan Stanley: ABD piyasaları artık ölüm bölgesinde

Morgan Stanley: ABD piyasaları artık ölüm bölgesinde

Philip Jefferson, mevcut enflasyonist durumun önceki enflasyon dönemlerinden farklı olduğunu söyleyerek rapora bir yanıt verdi. Mevcut Fed’in bir enflasyon savaşçısı olarak seleflerinden bazılarına göre daha güvenilir olduğuna dikkat çeken Jefferson, “1960′ların sonları ve 1970′lerin aksine, Fed bu güvenilirliği sürdürmek ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ‘iyi çıpalanmış’ özelliğini korumak için enflasyondaki salgını derhal ve güçlü bir şekilde ele alıyor” dedi.

Kaynak: CNBC

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/MyNet/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu